Често Задавани Въпроси

Какви са начините на доставка и плащане?

Изпращаме поръчките Ви с Еконт Експрес.

Може да платите с наложен платеж при получаване на пратката или чрез картово плащане подсигурено от EcontPay.

Наложен платеж (ППП)

При получаване на стоката заплащате дължимата сума на куриера. Всички наложени платежи, изплатени от наши клиенти, се превеждат от куриерска фирма ЕКОНТ ЕКСПРЕС по банков път, чрез ППП (Пощенски Паричен Превод) и затова не е задължително получаването на касов бон с пратките! ЕКОНТ ЕКСПРЕС издава разписка/касова бележка за направеното плащане, която трябва да запазите заедно с документите придружаващи пратката. Тази разписка/касова бележка е законово признат документ, освобождаващ търговеца от задължението да издава касова бележка.

Законово основание за услугата е Наредба № Н – 18 от 2006 г., чл.3 за „Регистриране и отчитане на направените продажби“. Съгласно текста в наредбата един от вариантите, който освобождава търговеца от задължението за издаване на Фискална касова бележка, е плащането от клиента да се извършва чрез Пощенски паричен превод. Тази услуга трябва да бъде осъществена от лицензиран пощенски оператор, какъвто е ЕКОНТ ЕКСПРЕС.

Какво е времето за доставка?

Стремим се да доставяме Вашите поръчки максимално бързо – обичайният срок на доставка е 1-4 работни дни.

Кога ще бъде изпратена моята поръчка?

В работни дни поръчките се обработват от 9:00 до 16:00. Поръчки, направени след 16:00 ще бъдат обработвани на следващия работен ден.

Мога ли да върна закупена стока?

Закупена стока може да бъде върната в срок до седем дни след получаването, ако не е ползвана, с не нарушен търговски вид и при всички други условия по чл. 55 от Закона за защита на потребителя. Стойността на доставките се заплаща от клиента.

Мога ли да поръчам продукт, който не е обявен на сайта?

Да, изпратете ни запитване на info@flubcraft.com и екипът ни ще се свърже с вас. Стремим се да доставяме все по-голям асортимент от продукти.