домашна автоматизация

Домашна автоматизация с помощта на Arduino Оставете Коментар

В този блог ще разгледаме домашната автоматизация и за това използваме Arduino Board.

Технологиите се променят ден след ден. Забелязали ли сте, че технологията, която съществуваше през 2000 г., вече е минало и в днешния свят използването на такава технология се превърна в част от шегата! Домашната автоматизация също е част от тези най-нови технологии. В този блог ще обсъдим домашната автоматизация и за това използваме Arduino Board.

Основно ръководство

Както знаете, търсенето на пазара се променя, всеки иска всичко в ръцете си. Те не искат да хабят енергията си за неща, които могат да бъдат автоматизирани. И ако виждаме, това е така, защо трябва да си губим времето и енергията за неща, които могат да бъдат автоматизирани? Така че, нека се подготвим в днешния блог, ние проектираме устройство, което може да се побере в дланта на ръката ви и може да се използва за управление на почти всички устройства, налични в стаята ви. И така, да започваме.

Хей, чакай, всъщност, забравих да ти кажа, че в този блог няма да ти разказвам за всичко. Но да, каквото и да ви кажа в този блог, може да ви помогне при проектирането на вашата система за домашна автоматизация.

За да проектирате домашна автоматизация с помощта на Arduino, ще ви трябват следните неща:

 • Хардуерни части
 1. Клавиатура
 2. Актуатор за заключване на врата
 3. Arduino платка
 4. Релейни модули
 5. Смартфон
 6. ЛСД дисплей
 7. Sim800l GSM модул
 • Софтуерни части
 1. Arduino IDE
 2. Малко свободно време

Ти си готов!! Стягайте куфарите. Ние сме на път да започнем да проучваме самостоятелно проектирани системи за домашна автоматизация! Но чакай, както казах, отиваме на мисия, трябва да имаме план! И така, какво искате първо да извадите от раницата си? Никаква идея!! Не се притеснявай позволи ми да ти помогна. Тъй като проектираме система за домашна автоматизация, първото нещо, което ще се появи в картината, е врата. А за да осигурите вратата ще ви трябва сензор за заключване на вратата, GSM модул, Arduino и клавиатура. така че какво чакаш? Извадете тези неща и се пригответе.

Автоматизация на вратите

И така, защо вратата? Не искате ли да отворите вратата на апартамента веднага щом влезете в апартамента си? Това е първото нещо, което трябва да автоматизираме, но как можем да го направим? Има два начина да изпълните тази задача, първият е като просто изпратите текстово съобщение до вашата система, че сте у дома. Друг вариант е чрез ръчно въвеждане на паролата.

При първия метод модулът SIM800l, монтиран на платката Arduino, ще получи текстово съобщение от потребителя и след това съобщението ще бъде проверено от Arduino и ако платката Arduino намери съобщението за валидно, ще отключи вратата.

Говорейки за втората задача, трябва да монтирате клавиатурата извън вратата и когато потребителят въведе ключа за достъп с помощта на клавиатурата, програмата, съхранена в Arduino, ще провери този ключ и ако ключът за достъп е правилен, Arduino ще отвори врата В противен случай ще се включи алармата срещу крадец. Следват два примерни кода на Arduino, можете да ги използвате, за да зачеркнете първия пост от нашата мисия.

Използване на релеен модул в домашната автоматизация

Домашна автоматизация

До този момент сме автоматизирали системата за врати, сега какво мислите, че следващото нещо, което можете да автоматизирате? Да, така е !! Осветление и охладители на вашия дом. Но преди да продължим, предупреждавам ви, че може да бъде много опасно, ако не вземете необходимите предпазни мерки. И знам, че си достатъчно умен, за да се грижиш за подобни неща.

Добре, но има пречка по пътя ни, до този момент работехме с DC, но сега ще се справим с 230V AC. И така, как е възможно да се управляват устройства с променлив ток с помощта на Arduino, захранван с постоянен ток? Отговорът на този въпрос е релеен модул. Релейният модул е електромеханично устройство, което се използва за включване на приложения с високо напрежение с помощта на устройства с ниска мощност. Освен това релейното оборудване е по-евтино за такива приложения в сравнение с други алтернативни опции. Ако искате да научите повече за релейния модул, ви моля да проверите този блог.

Използване на HC-05 Bluetooth технология в домашната автоматизация

Добре, имаме релеен модул, който ще задейства променливотокови устройства, но тъй като проектираме домашна автоматизация, какво ще се побере в дланта ни? Това е вашият смартфон. Смартфонът има Bluetooth връзка, можете да използвате тази технология, за да комуникирате с вашия Arduino. Ако се чудите как! Тогава ви моля да разгледате този мой блог. Много е просто, в това трябва да установите комуникация между Arduino и смартфон и след като използвате кода, споменат в блога HC-05, всичко ще бъде под контрола на вашите пръсти.

Освен тези неща можете също да използвате PIR сензора за откриване на движение и в зависимост от входа, който получавате от сензора, можете или да включите светлината, или да я изключите.

int relay = 11;
int sensor = 8;
int led = 13;
void setup()
{
pinMode(relay, OUTPUT);
pinMode(sensor, INPUT);
pinMode(led, OUTPUT);

digitalWrite(relay,LOW);
digitalWrite(sensor,LOW);

digitalWrite(led,LOW);

while(millis()<13000)
{
digitalWrite(led,HIGH);
delay(50);
digitalWrite(led,LOW);
delay(50);
}
digitalWrite(led,HIGH);

}

void loop()
{
if(digitalRead(sensor)==HIGH)
{
digitalWrite(relay,HIGH);
delay(3000);
digitalWrite(relay,LOW);
while(digitalRead(sensor)==HIGH);
}

}

//Това е само базов код, модифицирайте го спрямо нуждите си.

Онлайн домашна автоматизация

До този момент това, за което говорихме, беше част от офлайн автоматизацията, какви допълнителни неща може да са ви необходими, ако искате да го използвате онлайн? Първото нещо, от което се нуждаете, е облачен сървър, сега може би си мислите, че ще ви струва много пари. Но не се притеснявайте, на пазара има много безплатни и сигурни сървъри, които можете да използвате, за да направите вашата система за домашна автоматизация онлайн. Blink Server е един от тях.

След това ще ви трябва интернет връзка и за тази цел можете да използвате ESP WI-FI модула. WI-FI модулът ще бъде свързан към домашния рутер и ще осигури интернет свързаност към вашата платка Arduino. След като имате всичко готово в ръката си, ще трябва да инсталирате приложението Blink на вашия смартфон, след което, въз основа на въвеждане от потребителя, приложението ще изпрати данните в облака и облакът ще комуникира с Arduino чрез API, който сте използвали във вашия код на Arduino. А то е, че сте готови да контролирате домашните си уреди от разстояние.

Заключение

В този блог се опитах да обхвана всички основни неща, свързани с технологията за домашна автоматизация, ако искате да пиша повече за домашната автоматизация, моля, уведомете ме в секцията за коментари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *